Вибачте, не втримався. Вже (доволі давно) обговорювалося що на старих хвото неймовірно мало рослинності в порівнянні з сьогоденням. Особисто мене вражає до- та опісля- воєнні хвото району "Морське" (а також інших воєнних містечок). Таке враження що будинки будувались на полігоні!!! Це просто діаметрально відрізняється від сьогодення: "Морське" чи не найзарозша частина міста. Просто разючі переміни. На хворумі були висунені дві теорії:
Цитата
Неоднократно замечал, что на старых фотографиях города и окресностей практически отсутствует растительность на местности. Вот и на последнем фото берега Случа сто лет назад напоминают пустынный пейзаж - ни камышика,ни травиночки , только несколько худосочных кустиков. Я далёк от мысли, что в те времена проводились целенаправленные зачистки растительности. Причём "пустынные пейзажи" присутствуют на всех снимках вплоть до начала 70-х гг. Сравните современный вид - буйный праздник разнообразной флоры! Видимо связано с глобальными изменением климата - всеобщим потеплением и парниковым эффектом за последние десятилетия.
Цитата
По поводу заросших берегів, в мене є своя ідея чи теорія. І справа тут не в тому що хтось скошував це що виростало чи що його змивало весняним паводком. Також не дуже схоже на вплив глобального потепління (хоч в останні роки частіше чую що це взагалі вигадка, температура мало змінилась). Я цікавлюсь історичними фотознімками і не тільки Звягеля. І таку картину спостерігаю і на багатьох інших знімках навіть і там де водойм взагалі нема. Можливо ви чули про такого дореволюційного фтотграфа як Прокудин-Горский, який зняв багато куточків царської Росії, в т.ч. і Україну. Сьогодні багато мандрівникив, вчених і прсто любителів подорожують по його "слідам" і роблять знімки з тих же місць через 100 років. Тому проглядаючи такі порівняння, я й замітив що майже на всіх знімках дерев і зеленої рослинності набагато більше. Тому скошування і обрізання рослинності і паводкова природня очистка відпадає. Так от я собі думаю що в останні 40-50 років в природі спрацював певний "захисний механізм" для нашого же блага. Коли повітря в містах було набагато чистішим 50 і більше років тому, стільки дерев не потрібно було (всі знають що синтезують дерева і що поглинають). В останні же роки стан навколишнього середовища значно погіршився - Тому-то природа (чи Бог через неї) і вирощує значно більше зелених насаджешь щоб хоч якось захистити нас (губителів природи) від самих-же себе, свєї діяльності.
Але спрацьовує давнє правило: "Не потрібно мудрувати там де все можна пояснити простими речами". На мою думку, дерева вирубали для банального опалення. Адже до 70-х років, коли почалася масова газифікація, щоб зігріти хату потрібно було як діди-прадіди розпалювати піч. За багато поколінь дерева навколо банально повирубали. Опісля газифікації потреба в дровах відпала. Ось природа й відновилася.
А это место в Новограде, я идентифицировать не могу, видимо мало прожил.
Це краєвид з поліклиники. Моя мати має пунктик на рахунок лікарів-чарівникив. Тому коли був дитиною ба-га-а-а-а-ато часу провів в дитячій поліклиниці. Це саме вигляд з дитячої частини. На хворумі є більш сучасне хвото:
На мою думку, дерева вирубали для банального опалення. Адже до 70-х років, коли почалася масова газифікація, щоб зігріти хату потрібно було як діди-прадіди розпалювати піч. За багато поколінь дерева навколо банально повирубали.
Это не соответствует действительности. И чтобы убедиться в этом достаточно поговорить с проживающими в Зеленых и Морском сторожилами.
Наша семья проживала в ДОСах в Зеленых с конца 50-х начала 60-х годов и никто и никогда не топил печи, прекрасно работали батареи. Напротив многие выбрасывали печи , чтобы освободить больше места на кухне.
Для отопления домов не обязательно использовать газ, для этого есть уголь , мазут и прочее, что и использовалось горячего для отопления домов. В Зеленых в двух домах были оборудованы угольные котельные которые и обогревали 8 ДОСов.
Эти фотографии из коллекции архитектора Литвиненко Леонида Антоновича (1923-2008). На верхнем фото он идёт по ул. К. Либкнехта (ныне - ул. Семьи Косачей). Слева дом №1 (быв. дом Кочергина), на заднем плане - школа №1, справа - забор филиала школы №5. По стилю одежды можно предположить, что фото снято в 1960-х годах.
На втором фото - угол улиц Ленина и Пушкина. Дом на углу снесли примерно в 1976 г., когда начали строить 9-этажку с магазином "Детский мир". После открытия нового автовокзала автобусы на Житомир - Киев пустили по ул. Пушкина и Кирова, о чём свидетельствует дорожный знак на столбе.
На третьем фото - угол улиц Пушкина и Гагарина. Ту пятиэтажку заселили в 1972 году (тогда там получили квартиры мои соседи, которые ранее проживали по ул. Р. Люксембург).
По всем признакам, второе и третье фото снималось в начале или середине 1970-х.
И в 1920 г., и в июле 1941 г. нынешние переулок Шевченко и улица Кузнечная (бывшая ул. Щорса) после разрушения шоссейного моста через Случь были главными транспортными артериями города, ведущими к временному деревянному мосту.
Среди экспонатов - два снимка дома в г. Новограде-Волынском, в котором родилась Леся Украинка:
Будинок у м. Новоград-Волинському Житомирської області, в якому народилася Леся Українка (Лариса Петрівна Косач). 1890-і рр. ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного, од. обл. 0-223345.
Будинок у м. Новоград-Волинському (нині Житомирської обл.), де народилася Леся Українка. 1950-ті рр. ЦДАМЛМ України ф. 464, оп. 1, од. зб. 14331, арк. 1.
Если второе фото не вызывает вопросов, то первое совершенно непохоже на здание нынешнего литературно-мемориального музея Леси Украинки. Для сравнения - фото этого здания в июле 1928 г. (по случаю приезда Олены Пчилки).
Прошу высказать соображения относительно первого снимка.
Прошу высказать соображения относительно первого снимка.
Мне кажется, что это дом в с. Колодяжном , куда семья Косачей переехала благодаря буйной деятельности мамы Бджолы , повлиявшей на принятие властями решения о высылке Петра из Н-Волынского.
В семейном архиве, брат нашел это фото. Здесь брат отца с приятелем. Этот памятник был на перекрестке у автовокзала, а здесь он где? Кинотеатр не может быть, хотя похож, но там таких ступенек не было. Может это вообще не Новоград?